Institutia divortului intre legislatia canonica si legislatia civila

Institutia divortului intre legislatia canonica si legislatia civila

25.00 RON
Cantitate

In prezenta lucrare, INSTITUTIA DIVORTULUI intre legislatia canonica si legislatia civila, publicata in coeditare de Editura Universitaria Craiova si Editura Presa Universitara Clujeana, am analiza sistematic, critic si comparativ intreaga legislatie canonica si civila din Romania (vechiul Cod al familiei si actualul Cod civil), doctrina si jurisprudenta privind institutia divortului.

Aceasta carte privind institutia divortului este o ultima etapa in abordarea personala aprofundata a dreptului canonic matrimonial.

Tematica privind institutia divortului este de reala importanta si actualitate, studierea evolutiei legislative privind divortul evidentiind necesitatea sublinierii comparative a normelor canonice si juridice in contextul actual al reformelor juridice. Din pacate, pe langa lipsa de consens a teologilor ai canonistilor ortodoxi privind divortul, se poate constata pozitia canonica distincta a canonistilor romano-catolici privind desfacerea casatoriei, dar si lipsa unei armonizari legislative, intre traditia canonica a Bisericii si legislatia civila a statului privind casatoria si desfacerea ei (ex. motivele de divort, divortul prin consimtamant mutual, procedura etc.), in contextul in care in tara noastra nu avem sistemul pluralist matrimonial, al recunoasterii efectelor civile pentru casatoria religioasa.

In astfel de imprejurari se impune cunoasterea legislatiei canonice ortodoxe si romano-catolice, precum si dispozitiile civile in materie, pentru a se evalua corect limitele aplicarii iconomiei bisericesti in cazul divortului si a casatoriilor extraordinare. Principiul canonic cu fond dogmatic si juridic al iconomiei bisericesti are scopul de a corecta rigoarea legii in anumite imprejurari, fara a se face abuz de catre autoritatea competenta bisericeasca (ex. cu privire la hirotonia divortatilor/recasatoritilor sau privind pronuntarea sau nepronuntarea pedepsei canonice pentru clericii divortati). Astfel, se impune cunoasterea si respectarea legislatiei canonice si de stat privind institutia divortului, acrivia canonica neputand fi neglijata, pentru a se evita banalizarea aplicabilitatii dispozitiilor canonice.

Lucrarea de fata isi propune sa expuna sistematic si critic complexitatea institutiei divortului pentru a se constitui intr-un ghid practic pentru teologi, canonisti si juristi prin care sa cunoasca doctrina canonica ortodoxa si romano-catolica, dar si legislatia civila privind institutia divortului in vechiul Cod al familiei si in Noul Cod civil din Romania. Astfel, scopul lucrarii de fata consta in analizarea aprofundata a normelor canonice care reglementeaza divortul, in Ortodoxie si in Romano-Catolicism, dar si doctrina si jurisprudenta ca izvoare ale dreptului canonic privind divortul, precum si legile autoritatii seculare in materie, propunandu-ne evidentierea similitudinilor si a diferentierilor, cat si masura in care se poate ajunge la un acord in contextul secularizarii casatoriei.