BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ ȘI MAREA UNIRE DE LA 1918. CONTRIBUȚIA TEOLOGIEI ARĂDENE

BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ ȘI MAREA UNIRE DE LA 1918. CONTRIBUȚIA TEOLOGIEI ARĂDENE

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Feleadin cadrul Universității „Aurel Vlaicu din Arad, se va desfășura, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei, Arhiepiscop al Aradului, în perioada 30 octombrie - 31 octombrie 2018, Simpozionul naţional: Biserica Ortodoxă Română și Marea Unire de la 1918. Contribuția Teologiei arădene.

Simpozionul face parte din suita de manifestări ştiinţifice şi culturale ale facultăţii, dedicate Centenarului Marii Uniri din 1 decembrie 1918. Acesta se încadrează în seria de evenimente organizate în facultatea noastră cu prilejul „Anului omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918.”  în Patriarhia Română.

Şcoala teologică de la Arad, în contextul stăpânirii ungare, a avut un rol însemnat în afirmarea credinţei ortodoxe, a unităţii poporului şi a culturii române, rămânând în decursul istoriei, într-o conlucrare constructivă cu Sibiul teologic şi cu celelalte Academii de Teologie din Transilvania. Totodată, teologia arădeană a avut un rol major în dezvoltarea învăţământului teologic românesc. A oferit nu doar un model de învăţământ competitiv, în comparaţie cu celelalte forme confesionale de învăţământ teologic din Transilvania, ci şi profesori de teologie şi absolvenţi altor instituţii ortodoxe care au fost înfiinţate în decursul timpului în Principate.