Indicele antroponimic al Dicționarului toponimic al României. Oltenia constituie o arhivă extrem de bogată, în care descoperim antroponime aflate pe diferite trepte de complexitate structurală şi trepte de frecvenţă, pre/nume care s-au păstrat active până astăzi, dar și „arhaisme” antroponimice, cu existență spațială și temporară limitată.
Au fost inserate aici toate toponimele care au la origine nume de persoane din dicționarul citat. Acestea fie se suprapun ca formă – numele de loc Aga provine de la antroponimul Aga; toponimul Florea Albu de la antroponimul Florea Albu etc., fie trimit către antroponime prin intermediul numelor de grup – Antonești < n. grup antoneşti (< np. Anton), Florești < n. grup florești (< np. Florea), al altor nume de locuri – Dealu Brătășanca (deal + determinantul toponimic Bătășanca provenit, la rândul său, de la np. Brătășanca), ori sunt derivate – Dedoviţa < np. Dedov + suf. -iţa cu valoare posesivă, „care aparţine lui Dedov” și adjective posesive: Partea Albinească < adj. albinească (< np. Albină).
În cadrul articolelor din lucrare vom găsi informații care se referă la: structura internă a toponimelor din care fac parte antroponimele; relațiile sintactice stabilite între termenii numelor de locuri analitice; frecvența și localizarea în teren a denumirilor; variante fonetice și lexicale; etimologie.
Prin toate informațiile pe care le conține, indicele antroponimic reprezintă o sursă de neprețuit pentru diverse domenii de activitate, de la cele „clasice” – lingvistică, onomastică, istorie, sociologie, demografie, geografie, antropologie, religie etc., până la cele mai noi, care se ocupă astăzi de managementul informației și digitalizare. Crearea unei baze de date digitalizate cu (toate) numele de persoane (extrase din arhive, dicționare, lucrări vechi, dar și din documentele actuale) facilitează colectarea, analizarea și conectarea informațiilor despre persoane, familii (reconstituirea arborilor genealogici și a relațiilor dintre diferite neamuri) și comunități pe parcursul secolelor, oferind o viziune clară asupra schimbărilor sociale, lingvistice și culturale.