MEDIC MILITAR ROMÂN, SEVERINEAN, PRECURSOR ȘI PĂRINTE  AL GÂNDIRII ARTIFICIALE

MEDIC MILITAR ROMÂN, SEVERINEAN, PRECURSOR ȘI PĂRINTE AL GÂNDIRII ARTIFICIALE

90.00 RON
Cantitate

Lucrarea „Medic militar român, severinean, precursor și părinte al gândirii artificiale – Contribuția doctorului Ștefan Odobleja adusă la definirea conceptului de inteligență artificală”, scoate în evidență faptul că, în istoricul acestui domeniu, savantul român a fost primul om de știință care a descris principiile, căile și metodele de realizare a mașinii de gândit artificiale, cum o denumea el.

Acestea au fost descrise în opera sa vastă, 800 pagini, distribuită prin Libraire Malione, Paris, în limba franceză sub titlul „Psihologia consonantistă” în 2 volume, volumul I 1938, volumul II 1939 la marile universități ale lumii din acele vremuri.

Autorul acestei opere demonstrează că Psihologia consonantistă este de fapt o cibernetică generalizată, definită 10 ani mai târziu – cibernetică, de către Norbert Wiener.

Psihologia consonantistă a relevat importanța mecanismelor duale, binare și dihotonice atât în psihologie cât și dincolo de ea în toate științele.

În opera sa, Ștefan Odobleja utilizează nouă legi universale: echivaleței, echilibrului, compensației, reacției, oscilației, reversibilității, inerției, consonanței, transformării, având la bază fenomenul de rezonanță.

Este primul care a încercat să aplice legea feedback-ului (legea reversibilității) în natură și societate, la cât mai multe domenii științifice.

Odobleja afirma: Psihologia consonantistă era cibernetică fiindcă nu s-a oprit la revelarea și studierea circularității dinamice, psihologice si extrapsihologice ci a trecut de la descriere la realizare, de la expunere la teoretică la aplicarea practică.