Strategia intreprinderii si avantajul concurential

Strategia intreprinderii si avantajul concurential

25.00 RON

Dinamic şi imprevizibil, mediul intern şi extern al întreprinderilor cunoaşte în mod continuu mutaţii profunde, complexitatea şi discontinuitatea schimbărilor caracterizând de o manieră evidentă peisajul în care evoluează astăzi întreprin-derile. Această situaţie, marcată în plus de criza economică declanşată în 2008, este rezultatul mai multor fenomene şi tendinţe, adesea interconectate şi constituie o provocare pentru toate întreprinderile mai mari sau mai mici. Sunt provocări care fac ca managerii actuali să nu mai poată conduce în mod eficient, dacă pe lângă talent şi experienţă practică nu dispun şi de pregătire ştiinţifică care să le permită să elaboreze şi să pună în aplicare strategii performante capabile să determine obţinerea avantajului concurenţial scontat.

În lumina raţiunilor care au stimulat şi jalonat demersul necesar elaborării sale, prezenta lucrare îşi propune să ofere unui spectru larg de specialişti şi cititori (studenţi din învăţământul superior, factori de decizie din diferite structuri manageriale, cercetători, etc.) un sistem teoretico metodologic şi practic integrator privind strategia întreprinderii şi avantajul său concurenţial, ţinând cont de cele mai relevante experienţe sintetizate de literatura de specialitate cât şi de practica mana-gerială a întreprinderilor româneşti şi străine.

Cuprinsul lucrării, elaborat pe baza unui plan dinainte stabilit, acoperă o problematică extinsă cu privire la demersul formulării şi punerii în aplicare a strategiei având drept scop obţinerea avantajului concurenţial. Mai întâi, se fac o serie de clarificări privind istoricul strategiei, respectiv originile sale militare şi alte aspecte legate de definirea dimensiunilor strategiei şi ale avantajului concurenţial.