TOLERANȚE ȘI CONTROL DIMENSIONAL Ediție adăugită și revizuită

TOLERANȚE ȘI CONTROL DIMENSIONAL Ediție adăugită și revizuită

55.00 RON
Cantitate

Această monografie se dorește a fi o continuare actualizată și adăugită a unei ediții anterioare, din 2010, în care au fost prezentate toleranțele dimensionale și geometrice. Actualizarea rezidă în aducerea la zi a denumirilor, definițiilor și interpretărilor, conform standardelor în vigoare, iar prin prezentarea tehnicii măsurătorilor și a aparaturii de măsurare și control utilizată la verificările dimensionale se consideră valoarea augmentată față de cea a edițiilor anterioare.  

Determinarea cu acuratețe a toleranţelor dimensionale şi stabilirea corectă a lanţurilor de dimensiuni, constituie o premizǎ fundamentalǎ a asigurǎrii preciziei în industrie, începând cu proiectarea, continuând cu tehnologia și precizia de prelucrare şi terminând cu controlul tehnic de calitate.     

În cadrul lucrǎrii sunt tratate problemele de bazǎ ale interschimbabilitǎţii, noţiunile de bazǎ ale preciziei dimensiunilor, punând accent pe regulile de determinare corectă a abaterilor și ajustajelor ISO.

Analiza lanţurilor de dimensiuni reprezintǎ un mijloc de rezolvare raţionalǎ a problemelor datorate funcţionǎrii în ansamblu a maşinilor, stabilirea condiţiilor de precizie, cu alegerea corectǎ a toleranţelor fiabilizate necesare bunei funcţionǎri a maşinilor.

În continuare, un capitol este destinat tehnicii măsurătorilor, în care sunt prezentate și noțiuni de calcul al probabilităților și statistică matematică, cu aplicații numerice, utile la realizarea cu acuratețe a unui control de calitate adecvat.

Ultimul capitol este dedicat prezentării aparaturii de măsurare și control dimensional, prezentând atât mijloace de verificare uzuale: șubler, micrometru, comparator, etc. dar și aparatură performantă și de precizie  care, prin utilizarea de softuri dedicate CAD/CAM permite prelucrarea statistică a datelor rezultate în urma măsurătorilor și obținerea formei reale a produselor supuse controlului.

Lucrarea sintetizeazǎ cele mai importante aspecte legate de toleranţe şi ajustaje, fiind elaborată în urma consultǎrii unei bogate bibliografii de specialitate, a standardelor în vigoare, fără a se substitui acestora, şi a recomandǎrilor forurilor europene specializate în acest domeniu.