Cultura populară la români. Context istoric şi specific cultural

Cultura populară la români. Context istoric şi specific cultural

43.60 RON

Suntem bucuroşi de culoarea şi larma care animă, din când în când, spaţiile noastre urbane, atunci când se mai instalează un nou târg al meşterilor populari. Ii, covoraşe, ceramică, icoane, dar şi alviţă, turtă dulce. Mai nou, putem găsi şi diverse produse eco, asiguraţi fiind că totul este rezultatul unor reţete autentice. Autentic! Peisajul sonor completează bogăţia vizuală care ne ameţeşte, ne face curioşi „să gustăm” dintr-o altă temporalitate în care doar specialistul mai poate diferenţia clar autenticul popular de kitsch. Însă cultura populară nu e doar aici. O regăsim şi-ntr-o serie de produse specific urbane.

Întâlnirea cu cultura populară stă astăzi sub o puternică amprentă afectivă. De la tristeţea specialistului care constată dispariţia unor practici pe care nu-i mai rămâne decât să le arhiveze, atunci când dispune de „sursele” necesare, la bucuria cu care publicul larg redescoperă un univers fascinant de culori, gusturi, sunete, ritualuri ce aduc aminte de vârstele copilăriei şi pe care cei mici sunt invitaţi să le redescopere în cadrul atelierelor tematice de la muzee. Dispariţie şi supravieţuire!

Cât de fascinant poate fi acest univers deopotrivă pentru publicul larg şi pentru specialişti? Ce înseamnă să mergi pe urma unui sfânt popular şi să-i descoperi bogata prezenţă culturală? Cât de mult te poate împinge călătoria în a descoperi spaţii arhaice uitate, precum cele ale vlahilor, sau actuale, vii, inepuizabile spiritual, social şi afectiv, precum pelerinajul? Cum se mai structurează o comunitate în jurul unor ritualuri expiatorii, a unor valori, de ce câştigă teren benzile desenate şi practicile magice, cât de fideli rămâneau ţăranii propriului sistem de reprezentări despre moarte şi viaţă? Întrebările acestea jalonează un spaţiu de cercetare care ascunde încă multe surprize. Volumul prezent este doar o poartă deschisă pentru cei curioşi, specialişti şi public larg deopotrivă, în explorarea acestui încă fascinant univers.