Arheologia si evolutia conceptelor filosofice

Arheologia si evolutia conceptelor filosofice

25.00 RON
Cantitate

"Volumul ne propune o ampla analiza a unui set de concepte fundamentale ale filosofiei, grupate in functie de cateva domenii specifice acesteia: ontologia, gnoseologia, antropologia și axiologia. Asociindu-le aproape in toate cazurile pe perechi, autoarea reușește sa prezinte peste 20 de concepte, incepand cu momentul constiturii lor, in cadrul filosofiei antice grecești, si punctand apoi etapele semnificative ale evolutiei acestora de-a lungul istoriei filosofiei, pana in perioada contemporana.

Astfel, pentru domeniul ontologiei, conceptele abordate sunt: „fiinta” si „existenta”, „substanta” si „atribut”, „esenta” si „fenomen”. Gnoseologia este reprezentata de: „ratiune” si „intelect”, „știinta” si „cunoastere”, „adevar” și „eroare”. In cadrul antropologiei, selecția autoarei s-a oprit asupra urmatoarelor concepte: „om” si „personalitate umana”, „suflet” si „corp”, „libertate” și „liber arbitru”. In sfarșit, in secțiunea dedicata axiologiei, sunt analizate valori ale eticii (in speța, valoarea centrala „binele”), esteticii („frumosul”), religiei („divinitate” si „providenta”), istoriei („devenire” și „progres”) și politicii („dreptate” și „lege”).

Lucrarea, inedita in peisajul publicistic de specialitate, este utila atat celor care doresc sa se familiarizeze cu cele mai importante concepte filosofice, cat si cercetatorilor interesati de o viziune de ansamblu, sintetica, asupra acestora. Practic, ea contureaza o autentica istorie a filosofiei, centrata insa pe concepte și nu, așa cum se intampla de obicei, pe epoci și personalitați creatoare. "