Cartea Semnul Sfântului Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei celei Mari explorează viața, teologia și impactul acestui mare Părinte și Mărturisitor al Ortodoxiei, punând un accent deosebit pe limba semnelor române utilizată în Biserică pentru persoanele cu deficiențe de auz. Lucrarea subliniază importanța binecuvântării sale iconice și rolul său esențial în cadrul Sinodul II Ecumenic, arătând cum gesturile Sfântului Meletie au contribuit la formularea și înțelegerea Crezului Niceo-Constantinopolitan.
Sfântul Ierarh Meletie este descris și ca „tată” al Sfinților Trei Ierarhi și un reper al Creștinismului Primar, fiind un sfânt fără de care „Ortodoxia” și limbajul semnelor liturgice, așa cum le avem astăzi, nu ar fi existat. Această carte invită cititorul să facă o imersiune în gestica istorică a binecuvântării Sfântului Meletie, oferind o perspectivă dogmatică, liturgică și semiotică asupra semnificației sale.
Un segment important al lucrării analizează „binecuvântarea cu două degete”, expresie a „Mărturisirii de Credință” formulate la Sinodul Niceo-Constantinopolitan. Este remarcată contribuția acestui gest la semiotica ortodoxă, îmbogățind „Semnul Ortodox” cu mult înainte de dezvoltarea acestei teme de către Ferdinand de Saussure sau Mihail Bahtin. De asemenea, lucrarea abordează traducerea Crezului în limbajul liturgic al semnelor române, subliniind provocările transpunerii unui text sonor într-unul vizual, menținându-i însă integritatea dogmatică și mijlocind integral pe Hristos Euharistic persoanelor cu deficiențe de auz.
Cartea argumentează utilizarea limbajului semnelor încă de la Sinodul II Ecumenic pentru a face Taina Credinței accesibilă tuturor, inclusiv persoanelor cu deficiențe de auz, oferindu-le Veșnicia prin participarea deplină la viața Duhovnicească. În acest fel, Adevărul de Credință și Hristosul Euharistic sunt împărtășite sacramental și gestual iconic, „înmiresmând” sufletele participanților și reînnoind credința în „Treimea după Fețe și Unimea după Ființă” a Preasfintei Treimi transmisă și mărturisită prin dinamica mâinii dreapte ca Semn unic al Sfântului Ierarh Meletie dar și al Ortodoxiei Sinoadelor Ecumenice.