TOPONIMIE URBANĂ. PARTICULARITĂŢI ŞI PERSPECTIVE

TOPONIMIE URBANĂ. PARTICULARITĂŢI ŞI PERSPECTIVE

Lucrarea cu titlul „Toponimie urbană. Particularităţi şi perspective” reprezintă, pentru lingvistica românească și, mai cu seamă, pentru domeniul toponimiei, o importantă contribuție teoretică, descriptivă și aplicativă, ce vehiculează o analiză complexă și suplă.

Concepută în două părți, prima parte cu cinci capitole și partea a doua cu patru capitole, teza debutează cu un studiu introductiv, cu evident rol propedeutic și metainterpretativ, de conturare a cadrului metodologic și analitic, dar și de evaluare lucidă și sistematică a propriului demers. În acest context este anunțat parcursul de cercetare. Conceptele-pivot cu care lucrează autorul sunt bine identificate și exploatate analitic.

Demn de amintit este și faptul că analiza propusă de Paul GĂLĂTESCU depășește zona descriptivă și propune o interesantă viziune comparativă, tipologizantă. 

Lucrarea „Toponimie urbană. Particularităţi şi perspective”, extrem de interesantă, bine structurată, cu o arhitectură solidă și echilibrată, demonstrează realele calități de cercetător ale autorului.

Se cuvine elogiat și faptul că teza este redactată într-o limbă română cultivată, corectă, cu un vocabular specializat pentru toate domeniile și subdomeniile cărora le aparține. De asemenea, teza impresionează prin acribia și minuțiozitatea documentărilor, prin claritatea expunerii și a redactării. Subliniem eleganța prezentării grafice, claritatea și utilitatea imaginilor prezente în textul lucrării.

Bibliografia tezei este amplă, conținând lucrări de referință pentru toate palierele investigației, mai vechi sau de dată recentă, este bine constituită și structurată, pe lângă abordările teoretice de specialitate, fiind indicată și lista lucrărilor utilizate pentru construirea, analiza și interpretarea corpus-ului. Toate aceste surse bibliografice au fost bine asimilate și atent utilizate în funcție de particularitățile temei tratate și de obiectivele specifice ale fiecărui capitol în parte. 

Autorul dovedește prin analiza întreprinsă că stăpânește mijloacele specifice de examinare și de interpretare corectă.